Gå til innhold

Jørgen Moe

Barndommen på Mo Gård
Dikterpresten og eventyrsamleren Jørgen Moe ble født den 22.april 1813, på Mo Gård og her vokste han opp. Her skar han seg som 15 åring i fingeren for å blande blod med vennen og senere eventyrpartner Peter Christen Asbjørnsen, – et symbol på evig vennskap. Det var også her hans interesse for de norske folkeeventyrene ble vekket. Spesielt var det en gammel budeie på gården, Gunhild, som får æren for dette. Hun hadde alltid mangt å fortelle. På Gesellen, som var et eget hus for arbeidsfolk og farende, som i lange eller korte perioder oppholdt seg på gården, snek den unge Moe seg ofte ned om kvelden. Der satt han ved grua og hørte dem prate og fortelle historier.

Eventyrsamleren Jørgen Moe
Jørgen Moe flyttet fra gården i 1831 for å studere teologi, men studiene ble avbrutt av en langvarig kjærlighetssorg som førte ham tilbake til Mo. Han fikk ristet av seg depresjonen slik at han maktet å avslutte sin teologiske embedseksamen i 1839. Etter dette jobbet han som lærer og reiste rundt i landet sammen med Asbjørnsen . Sammen samlet de de norske folkeeventyrene. Det første heftet av «Norske Folkeeventyr» ble utgitt i 1841. I 1849 ga han ut sin eneste store diktsamling «Digte». To år senere gav Asbjørnsen og Moe ut en fyldig annenutgave av eventyrene, og det samme året kom norges første moderne barnebok ut; «I Brønden og i tjærnet». Denne skrev Jørgen Moe, 37 år gammel. Den bygger på egne barndomsminner fra Mo Gård, og har for mange blitt stående som den norske barneboka framfor noen.

Etterhvert overlot Jørgen Moe arbeidet med eventyrene til Asbjørnsen. Han lot seg ordinere til prest i Sigdal Prosti, i 1853, men han var også prest i Krødsherad og bodde der i 10 år. I 1875 ble han biskop i Christiansand.
Jørgen Moe døde i 1882. Så lenge han levde kom han alltid tilbake til Mo Gård, svært mange av hans dikt refererer til stemninger og minner fra gården.

 

Reklame
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: